COVID-19 Sabar dan duduk rumah pra syarat mendapat rahmat Allah - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (2020)
Pandemik wabak penyakit bukanlah satu perkara baharu dalam tamadun manusia. Sedari tahun 165 M, 5 juta nyawa manusia terkorban akibat Antonine Plague. Penyakit ini merebak di Mesir, Greek dan Italy, dikatakan dibawa melalui darat oleh tentera Rom selepas berperang dengan Tamadun Mesopotamia.