Kepuasan kerja dalam kalangan pegawai Penguatkuasa Agama Negeri Pahang terhadap - Abdul Halim, Abdul Karim; Hasmadi, Hassan (Fakulti Pengajian Islam, KUIPSAS, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kepuasan kerja dalam kalangan anggota pegawai penguatkuasa agama negeri Pahang. Kajian ini juga bermatlamatkan mengenal pasti faktor-faktor yang boleh mempengaruhi tahap kepuasan kerja seseorang pekerja itu. Kajian kuantitatif ini berbentuk tinjauan dengan menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian yang telah diisi oleh 86 orang anggota PPA negeri Pahang. Data yang diperolehi ini kemudian telah diproses dan dianalisis dengan menggunakan format peratusan/frekuens, min dan sisihan piawai. Dapatan kajian menunjukan bahawa nilai min yang diperolehi adalah tinggi (M=4.13). Justeru itu, ia menunjukan bahawa persepsi PPA secara keseluruhan terhadap tahap kepuasan kerja adalah tinggi. Ini menunjukan bahawa mereka berpuas hati dengan bidang pekerjaan yang diceburi mereka. Namun demikian,implikasi kajian turut menuntut Pihak JAIP perlu terus mengkaji tahap kepuasan kerja PPA dan dapat memikirkan pendekatan dan strategi yang lebih berkesan bagi meningkatkan tahap kepuasan kerja demi melahirkan anggota PPA yang berdedikasi, aktif, produktif dan responsif pada cabaran semasa.