Skin cancer detection system - Wan Nor Fathiyah, Wan Yunus (2010)
Skin Cancer Detection System (SCDC) is pengesanan tertutup untuk mengesan kanser kulit dari kulit manusia. Skin Cancer Detection System menggunakan Matlab sebagai landasan untuk memproses dan mengenali kanser kulit. Objektif utama projek mi adalah untuk membangunkan prototaip sistem pengesanan kanser kulit untuk menganalisa melanoma dalam tahap awal dan melaksanakan pemprosesan imej untuk membuat suatu sistem yang dapat mengenali gejala-gejala kanser kulit. Skin Cancer Detection System (SCDS) berguna kepada bagi doktor untuk memeniksa pesakit dengan menggunakan masa yang singkat untuk mengetahui hasilnya.