Kemahiran mencongak dalam kalangan kanak-kanak - Norazaliza, Mohd Jamil (2019)
Pernahkah anda berhadapan dengan situasi seperti ini? Anda dan keluarga menjamu selera di sebuah restoran. Ketika ingin membayar, jumlah harga yang dinyatakan berbeza dari jumlah yang anda jangka. Anda meminta pekedai menyemak semula dan didapati jumlah yang disebutkan tadi salah lalu beliau memperbetulkan kesilapannya. Situasi ke dua, semasa membeli belah di pasar raya, anda terpaksa menurunkan beberapa barang dari troli kerana jumlah harga keseluruhan barang-barang dalam troli melebihi bajet yang telah anda tetapkan. Sebenarnya, kedua-dua situasi ini ada kaitan dengan kemahiran mencongak.