Penilaian terhadap masalah-masalah program pengimarahan masjid di negeri Pahang - Azlan, Abd Rahman; Rashidi, Abbas (Academic Inspired Network, 2019)
Masjid mempunyai fungsi dan peranan yang penting dalam meningkatkan pengetahuan dan kefahaman agama kepada ahli masyarakat. Masjid berperanan sebagai tempat ibadat, pusat ilmu, budaya dan tamadun Islam, pusat kebajikan dan menjadi syiar kepada kemuliaan Islam. Bagi merealisasikan harapan ini, masjid perlulah menjadi sebuah institusi yang melaksanakan tadbir urus yang berkesan melalui perkhidmatan, pendidikan dan pusat rujukan. Institusi masjid perlu mempamerkan ciri-ciri unggul dan profesional dalam aspek dakwah dan mengambil berat soal kebersihan dan penyelenggaraan. Namun begitu, tidak dapat dinafikan dalam aspek pengurusan dan pentadbiran masjid timbulnya beberapa masalah yang berkaitan sama ada dengan guru agama, pengurusan program pengajian dan juga fasiliti yang terdapat di masjid.