Panduan azimuth penentu arah kiblat - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (The New Straits Times Press (M) Bhd., 2019)
Menghadap kiblat adalah satu daripada syarat sah solat. Kiblat ditentukan dengan kaedah sains rakyat pada zaman nabi, berdasarkan fenomena jasad samawi yang simplistik. Dengan perluasan wilayah Islam, kaedah mencari arah kiblat semakin berkembang.