Kompetensi Interpersonal Dalam Kalangan Pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP): Satu Analisis - Rashidi, Abbas (Universiti Malaysia Pahang, 2018)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji kompentensi interpersonal dalam kalangan pelajar Universiti Malaysia Pahang. Sampel kajian seramai 281 orang yang terdiri dari pelajar sarjana muda telah dipilih menjadi sampel kajian. Sehubungan dengan itu, pengkaji menggunakan prosedur pensampelan kelompok tiga tingkat. Setelah itu, data kajian telah dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versi 19.0 bagi mendapatkan nilai min, sisihan piawai dan Korelasi Pearson. Hasil kajian menunjukkan kemahiran komunikasi berada pada tahap sederhana, sementara itu, kemahiran etika dan moral profesional, kerja berpasukan, keusahawanan dan pembelajaran berterusan dan pengurusan maklumat berada pada tahap tinggi. Kajian ini merumuskan bahawa perlu ada program yang sewajarnya untuk meningkatkan prestasi universiti dan potensi pelajar.