Tanggungan isteri terhadap sebahagian nafkah keluarga dan hubungannya dengan tolakan dalam pengiraan zakat pendapatan: suatu tinjauan menerusi perspektif Fiqh - Mansor, Sulaiman; Hasan, Ahmad; Ahmad Irfan, Ikmal Hisham; Tuan Sidek, T. M.; Husna, Hashim (Masjid al-Azhar, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor, 2018)
Tulisan ini membincangkan berkenaan persoalan kewajaran tindakan isteri menanggung sebahagian daripada nafkah keluarga menurut perspektif shariah. Perkara ini dibangkitkan disebabkan secara asasnya tanggungjawab nafkah itu adalah di bawah tanggungan suami. Walaupun begitu, realiti hari ini menunjukkan perkongsian tanggungan nafkah keluarga antara suami dan isteri telah menjadi fenomena biasa di dalam masyarakat Malaysia secara khususnya. Bagi mencapai tujuan tersebut, kajian ini akan membuat tinjauan terhadap nas-nas yang berkenaan beserta pandangan ulama berkenaan nas-nas tersebut. Seterusnya suatu kesimpulan akan dikemukakan berkenaan persoalan ini. Selain itu, menerusi kesimpulan tersebut juga pengkaji akan mencadangkan syor-syor terhadap perkara-perkara berkaitan zakat, khususnya berkenaan tolakan bagi isteri dalam pengiraan Had al-Kifayah bagi pengiraan zakat pendapatan.