Study on interoperability problems among CAD/CAM systems in automotive industry - Hamdan, Daniyal (2004)
Di dalam industri automotif, terdapat banyak sistem-sistem Rekabentuk Berbantukan Komputer (CAD) dan Pembuatan Berbantukan Komputer (CAM) yang digunakan. Setiap sistem mempunyai penafsiran data yang tersendiri. Hasilnya, data produk yang dihasilkan dan disimpan berada dalam pelbagai format yang tidak serasi dengan berbagai-bagai perisian CAD/CAM yang lain. mi menyebabkan masalah operasi antara sistem berlaku apabila fail-fail dipindahkan dari satu sistem ke sistem yang lain. Walaupun dengan kemajuan yang telah dicapai dalam era pemindahan data antara sistem CAD/CAM ini, masalah mi masih merupakan isu yang besar. Projek mi mengkaji tentang senario masalah perpindahan data CAD/CAM khususnya dalam industri automotif di Malaysia. Dengan merujuk kepada kajian-kajian lain di Amerika Syarikat, Jerman dan Australia, satu kerangka kerja yang membantu industri automotif Malaysia menangani masalah tersebut secara proaktif dicadangkan.