Penyelidik UMP pantau kualiti udara akibat jerebu - Ezrin Hani, Sukadarin (2015)
Kuantan, 3 Oktober- Sekumpulan penyelidik dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTeK) dan Fakulti Kejuruteraan Awam dan Sumber Alam (FKASA) universiti ini menjalankan kajian memantau tahap pencemaran udara di sekitar kampus Gambang. Pemantauan dijalankan dalam kalangan pensyarah program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSH) dengan bantuan staf teknikal dari fakulti ini. Penyelidikan yang diketuai Junaidah Zakaria diselaras Ketua Program OSH Ezrin Hani Sukadarin bersama pensyarah lain iaitu Mimi Nabila Mohd Noordin, Dr Norazura Ismail, Prof Dr. Abdullah Ibrahim, Ikram Safiee , Mohamad Hafizi Che Mat, Joharizal Johar dan Mohd. Shahril Abu Hanafiah. Manakala pensyarah dari FKASA melibatkan Dr. Edriyana Abd. Aziz, Abdul Syukor Abd. Razak, Suryati Sulaiman dan Dr. Ngien Su Kong.