Kerjasama erat UMP dan Yamaguchi University - Ahmad Amirul Faiz, Ahmad Tajudin (2016)
Hubungan baik yang terjalin di antara Fakulti Kejuruteraan Awam & Sumber Alam (FKASA) Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Yamaguchi University (YU) melalui beberapa program dalam bidang akademik dan penyelidikan seperti program mobiliti pelajar YU ke FKASA UMP di sini telah membuka peluang kepada Pusat Penyelidikan & Pengurusan Sumber Alam (CERRM) dalam merintis jalinan kerjasama yang lebih berkesan bersama YU.