UMP dan Iwate University perhebat kerjasama dalam bidang kejuruteraan - Zuryaty, Zol (2016)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Iwate University (IU) Jepun jalin kerjasama strategik dalam memperhebat bidang kejuruteraan untuk tempoh lima tahun lagi apabila hubungan yang terjalin selama ini berjaya memanfaatkan kedua-dua institusi menerusi perkongsian penyelidikan, lawatan kilang, program pengajaran dan pembelajaran serta pertukaran budaya membabitkan pelajar dan pensyarah.