Kajian Impak RTC dan mRTC Pahang - Fadzida, Ismail; Yuserrie, Zainuddin; Norazidah, Shamsudin; Rozana, Sahadan; Ramle, Abid; Saiful Bahri, Ahmad Bakarim (2016)
Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) dan mini RTC (mRTC) ialah pusat sehenti pelbagai perkhidmatan yang dibina oleh kerajaan dengan tujuan memberi kemudahan kepada penduduk sekitar luar bandar. RTC dan mRTC melaksanakan aktiviti-aktiviti bercorak nilai-tambah bagi memberi peluang ekonomi dan aktiviti sosial kepada penduduk setempat selari dengan inisiatif-inisiatif bersepadu yang diperkenalkan di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS). Objektif kajian ini adalah menilai impak RTC dan mRTC Pahang. Kajian ini meneroka keberkesanan kewujudan RTC dan mRTC Pahang dalam pembangunan ekonomi luar bandar dan masyarakat setempat melalui kaedah kuantitatif. Analisis dibahagikan kepada dua bahagian berdasarkan kategori responden iaitu penduduk setempat sebagai pengguna perkhidmatan dan pengurus RTC dan mRTC Pahang sebagai ejen pembekal perkhidmatan. Soalan dibahagikan kepada dua jenis impak iaitu impak terhadap sosial dan impak terhadap pendidikan. Secara umumnya, impak dari kewujudan RTC dan mRTC Pahang menunjukkan prestasi pencapaian yang tinggi iaitu mewujudkan pelbagai produk dan perkhidmatan, peningkatan peluang pekerjaan serta pertumbuhan perniagaan yang lebih berkembang. Impak RTC dan mRTC Pahang ke atas pendidikan juga menunjukkan prestasi tahap tinggi. Selain itu, impak pendidikan juga terkesan dari aspek meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap persekitaran. Kesimpulannya, RTC dan MRTC Pahang telah membantu meningkatkan kualiti dan taraf hidup masyarakat luar bandar.