Berfikir secara kritis dan kreatif - Jamal Rizal, Razali; Imaduddin, Abidin (Penerbit UMP, 2015)
Setiap hari kita berfikir. Proses berfikir atau juga disebut sebagai operasi mental ini tidak pernah berhenti dalam kehidupan kita seharian. Otak akan berhenti bekerja apabila kita mati. Namun demikian, kita juga sering mendengar istilah ‘mati otak’ yang bermaksud otak tidak mampu digunakan untuk menghasilkan arahan-arahan yang disampaikan melalui urat saraf dalam tubuh badan manusia yang seterusnya mengarahkan otot untuk bertindak. Manakala ‘otak beku’ pula sering dikaitkan dengan keadaan seseorang yang tidak dapat menghasilkan idea atau juga dikenali sebagai buah fikiran disebabkan oleh faktor-faktor tertentu seperti sakit kepala, tiada pengalaman, tidak cukup maklumat dan sebagainya.