Kesan Terapi Meditasi Surah Al-Fatihah Melalui Ujian Biofeedback Dalam Mengurangkan Tekanan Remaja Bermasalah Di Institut Latihan Teknikal - Norizan, Yusof; Muhammad Nubli, Abdul Wahab (Universiti Utara Malaysia, 2016)
Kajian ini mengetengahkan salah satu teknik terapi spiritual yang menggunakan kaedah meditasi surah Al-fatihah dalam membantu membentuk minda yang positif serta mengurangkan tekanan yang dihadapi oleh remaja. Kajian ini menggunakan kaedah eksperimental ujian pra dan ujian pasca dengan menggunakan alat klinikal sebagai pengukuran iaitu alat biofeedback yang dapat membantu mengukur tahap perubahan psikofisiologi seseorang peserta kajian dengan jelas. Kajian ini menggunakan dua kaedah meditasi iaitu meditasi muzik dan meditasi surah Al-Fatihah. Seramai 10 orang peserta kajian yang terlibat yang terdiri daripada kumpulan rawatn dan kumpulan kawalan. Kesemua peserta menjalani ujian pra terlebih dahulu, setelah menjalani sesi intervensi barulah peserta menjalani ujian pasca. Hasil kajian menunjukkan kedua-dua kaedah meditasi ini mampu mengurangkan tekanan, tetapi kaedah meditasi Al-Fatihah mengurangkan tekanan dengan lebih banyak lagi berbanding kaedah meditasi muzik.