Belia sebagai ahli masyarakat komunikasi digital - Abdullah Adnan, Mohamed; Haslinda, Hashim (Program Pemindahan Ilmu Transformasi Belia (Trans-B), 2014)
Marc Prensky melabelkan golongan belia yang hidup di zaman ini sebagai “digital native”. Istilah tersebut merujuk kepada golongan yang lahir dan membesar ketika era aplikasi komunikasi digital digunakan secara meluas di dalam 24 jam kehidupan manusia. Sebagai anggota masyarakat ‘digital native’, terdapat banyak kelebihan komunikasi digital yang boleh dimanfaatkan oleh para belia pada hari ini