C.H.E. Det Optimisme, disiplin dan wawasan - Wan Helmy, Zain (Penerbit UMP, 2014)
Optimisme, disiplin dan wawasan. Tiga perkataan ini cukup untuk menggambarkan kualiti beliau. Optimisme – kepercayaan teguh beliau bahawa cita-cita yang diisi akan menatijahkan kejayaan, dan tanpa pengisian, cita-cita tersebut sekadar tinggal angan-angan. Disiplin – tunjang prinsip beliau bahawa usaha ke arah kecemerlangan menuntut sikap dan watak yang khusus, dan tanpa disiplin, kegagalan pasti menanti. Wawasan – pandangan jauh beliau bahawa kejayaan sebenar terletak kepada keupayaan untuk melestarikan pencapaian di atas garis masa yang panjang. 87 tahun usia yang bakal dilewati tanggal 20 Disember kelak, dan tiga kualiti ini – DISIPLIN, OPTIMISME dan WAWASAN terus segar mendasari penyandang keempat jawatan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad.