Strategi lautan biru UMP bersama ECERDC dalam membangunkan masyarakat luar bandar - Zainal, Bahari (Penerbit UMP, 2014)
Kewujudan Universiti Malaysia Pahang (UMP) menjadi pemangkin dalam merancakkan pembangunan di negeri Pahang bukan sahaja dalam menghasilkan bidang kepakaran universiti namun ianya sekaligus meningkatkan taraf hidup masyarakat, merangsang pertumbuhan ekonomi, memudahcara transformasi dan yang pastinya terus memberi manfaat besar kepada penduduk sekitar.