Profesor Dr. Jasni terima pangkat Mejar Kehormat Pasukan Simpanan Sukarela TUDM - Ileyas, Mat Zin (Penerbit UMP, 2014)
Profesor Dr. Jasni Mohamad Zain yang merupakan Dekan Fakulti Sistem Komputer dan Kejuruteraan Perisian (FSKKP), Universiti Malaysia Pahang (UMP) dianugerahkan pangkat Mejar Kehormat Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada 7 Januari 2014 yang lalu.