Penerbit UMP berusaha terbitkan pelbagai karya ilmiah - Shalfarina, Shahriman (Penerbit UMP, 2013)
Dalam usaha meningkatkan jumlah terbitan karya ilmiah di negara ini, Universiti Malaysia Pahang (UMP) menyahut saranan kerajaan supaya memperbanyakkan sumber bacaan bagi menampung keperluan pembacaan masyarakat.