Teknologi Taman di atas bumbung serlah bangunan mesra alam - Mohammad Affendy, Omardin (Penerbit UMP, 2012)
Kepanasan pada bangunan boleh mengundang ketidak selesaan kepada penghuni bangunan. Pelbagai pendekatan boleh diambil kira untuk menyelesaikan permasalahan ini termasuk mengadakan sistem pengudaraan bantuan mekanikal tetapi sejauhmanakah ianya dapat dimanfaatkan kepada penghuni. Seni bina hijau melalui aplikasi seni bina landskap mungkin boleh membantu mengurangkan kepanasan dalam bangunan. Seni bina hijau atau reka bentuk hijau merupakan pendekatan bangunan menerusi meminimakan signifikasi yang boleh memudaratkan kepada kehidupan manusia.