Pasukan Debat UMP juara Debat Diraja Kategori BM - Mohd Ferdaus, Musa (Penerbit UMP, 2012)
Barisan pendebat Universiti Malaysia Pahang (UMP) mengharumkan nama universiti apabila muncul juara pertandingan Debat Diraja 2012 kategori Bahasa Melayu (Muda) dengan menewaskan pasukan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di gelanggang akhir yang berlangsung di Dewan Budaya USM, Pulau Pinang pada 15 Februari 2012 yang lalu.