Keperluan Transformasi Dalam Perundangan Syariah Bagi Menangani Kes Mal Dan Jenayah Melibatkan Ilmu Sihir - Mahyuddin, Ismail (2015)

(untitled)
Isu penggunaan ilmu sihir pernah dibangkitkan dalam beberapa kes mal dan jenayah di Mahkamah Syariah di Malaysia. Namun sehingga ke hari ini, isu tersebut tergantung tanpa penyelesaian. Kertas kerja ini mengandungi cadangan transformasi yang perlu dilakukan bagi menangani kes-kes melibatkan penggunaan ilmu sihir. Ruang lingkup perubahan yang dicadangkan ini merangkumi undang-undang substantif, undang-undang acara dan juga undang-undang keterangan dalam Mahkamah Syariah. Transformasi yang dicadangkan ini bukan sahaja dapat membantu pihak berkuasa untuk menegakkan keadilan, malah dapat memberikan pembelaan kepada individu yang menjadi mangsa kepada perbuatan jahat pengamal ilmu sihir.