Kecemerlangan IPT: anugerah atau sumbangan? - Hasnah, Hussiin (Penerbit UMP, 2011)
Dalam usaha bagi memartabatkan menara gading sebagai institusi tertinggi pendidikan negara, Majlis Profesor Negara (MPN) dilancarkan pada April 2010. Usaha ini merupakan langkah murni ke arah memartabatkan lagi institusi pendidikan negara agar ia menjadi lebih mantap dan menampakkan peranannya kepada pembangunan modal insan yang lebih gemilang dan terbilang.