6 program kejuruteraan melalui proses akreditasi - Norul Fadilah, Abdullah (Penerbit UMP, 2011)
Baru-baru ini, Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah menerima lawatan panel penilaian akreditasi daripada Lembaga Jurutera Malaysia (BEM) untuk membuat penilaian ke atas enam program kejuruteraan. Lawatan selama dua hari bermula 5 hingga 6 April 2011 yang lalu melibatkan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik di UMP Kampus Pekan makanala Fakulti Kejuruteraan Kimia & Sumber Asli (FKKSA) dan Fakulti Kejuruteraan Awam & Sumber Alam (FKASA) di UMP Kampus Gambang.