Di Sebalik Penubuhan Eyes of UMP - Pejabat, Naib Canselor UMP (Penerbit UMP, 2014)
Penubuhan Galeri Universiti Malaysia Pahang (UMP) pada 6 Februari 2012 telah memberi nafas baharu dalam merancakkan lagi dunia pendidikan dan penyelidikan yang sedia ada di UMP. UMP yang selain dikenali dengan kehebatan makmal-makmalnya yang bertaraf dunia, sekali lagi tercipta satu episod baharu dalam sejarah penubuhan UMP apabila galeri UMP ini terbina dengan berlandaskan impian dan cita-cita besar UMP untuk menjadikan ia sebagai sebuah khazanah yang cukup bermakna sekali dan sekaligus ia dapat menggambarkan apa UMP sebenarnya.