KUKTEM Ke arah IPT bertaraf dunia - Aizawati, Ahmad (Utusan Melayu (M) Berhad, 2005)
KOLEJ Universiti Kejuruteraan dan Teknologi Malaysia (KUKTEM) merupakan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) pertama yang berpusat di Kuantan, Pahang. Universiti yang menjadi kebanggaan rakyat Pahang itu telah ditubuh dan diwartakan pada 16 Februari 2002 di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971.