Menangkis naratif penjajahan de facto di Pahang - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Media Mulia Sdn. Bhd., 2026)
NARATIF sejarah konvensional sering melukiskan gambaran bahawa campur tangan residen British di Pahang pada tahun 1887 merupakan titik bermulanya penjajahan yang melenyapkan kuasa Kesultanan Melayu Pahang. Walau bagaimanapun, penelitian rapi terhadap rekod kolonial dan prinsip perundangan mendedahkan satu realiti yang berbeza.