Strok: Apabila Fikiran Terdiam dan Hidup Berubah Kisah Benar dan Pengajaran Kesihatan - Khairul Salleh, Abdul Basit (UMPSA, 2025)
Tanggal 27 April 2024 bermula seperti hari-hari biasa yang lain. Tiada firasat, tiada petanda, tiada rasa sakit yang mencurigakan. Saya melangkah tenang ke Masjid Imam Ash-Shafie, KotaSAS, membawa tubuh yang sihat dan fikiran yang terasa utuh, untuk menunaikan solat Maghrib dan Isyak secara berjemaah. Di dalam rumah Allah itu, suasana hening dan damai menyelubungi jiwa. Segalanya kelihatan normal, sehinggalah detik itu hadir tanpa dijemput. Secara tiba-tiba, fikiran saya menjadi ‘blank’. Seolah-olah ada sesuatu di dalam kepala yang terpadam dalam sekelip mata. Saya masih sedar, masih berdiri, masih mendengar bacaan imam, tetapi apabila ingin berkata-kata, lidah saya kaku. Perkataan seakan-akan terkunci di dalam diri. Minda kosong, sunyi, dan terpisah daripada realiti.