Rare Earth dan Masa Depan Hijau Malaysia - Nurul Ain, Ismail (UMPSA, 2025)
Dalam era peralihan ke arah ekonomi rendah karbon, teknologi hijau sering dianggap sebagai simbol kemajuan dan penyelesaian kepada cabaran perubahan iklim. Kenderaan elektrik, tenaga boleh baharu, pencahayaan cekap tenaga dan sistem tenaga pintar kini menjadi sebahagian daripada gaya hidup moden. Namun begitu, di sebalik semua inovasi ini, terdapat satu elemen asas yang jarang diberi perhatian, iaitu unsur nadir bumi atau rare earth elements.