PM lancar RPN 2026-2035 bakal lonjak kualiti pendidikan negara - Mimi Rabita, Abd Wahit (UMPSA, 2026)
PUTRAJAYA, 20 Januari 2026 - Perdana Menteri Malaysia, Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Anwar Ibrahim melancarkan Rancangan Pendidikan Negara 2026–2035 (RPN) bertemakan ‘Memacu Lonjakan Pendidikan Negara’ yang merangkumi Rancangan Pendidikan Malaysia (RPM) 2026–2035 dan Rancangan Pendidikan Tinggi Malaysia (RPTM) 2026–2035. Rancangan ini menandakan langkah penting dalam usaha membina negara berpaksikan kemanusiaan dan dipacu matlamat untuk meningkatkan mutu pendidikan demi kesejahteraan rakyat serta kemajuan negara. Majlis peluncuran itu turut dihadiri oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Yang Amat Berhormat Datuk Amar Haji Fadillah Haji Yusof, Menteri Pendidikan Tinggi, Yang Berhormat Dato’ Seri Diraja Dr. Zambry Abd Kadir, dan Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Fadhlina Sidek, dan barisan jemaah menteri.