UMPSA raikan 25 Penyelidik Top 2% Dunia melalui inisiatif Wall of Fame - Rohaida, Mohamad Idaris; Amelia, Hasan (UMPSA, 2026)
PEKAN, 22 Januari 2026 - Perpustakaan Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) terus melangkah ke hadapan dalam usaha meraikan kecemerlangan penyelidikan universiti dengan mewujudkan ruang penghargaan khas yang dikenali sebagai ‘Wall of Fame: UMPSA Top 2% Scientists by Stanford and Elsevier’ Inisiatif ini bagi mengiktiraf dan meraikan pencapaian 25 orang penyelidik UMPSA yang telah tersenarai dalam kelompok 2% penyelidik terbaik dunia, berdasarkan laporan Updated Science-Wide Author Databases of Standardized Citation Indicators yang diterbitkan oleh Stanford University dengan kerjasama Elsevier. Daripada jumlah tersebut, 15 orang penyelidik UMPSA tersenarai dalam kategori Pencapaian Sepanjang Kerjaya (Career-Long Achievement), manakala 25 orang penyelidik lagi tersenarai dalam kategori Pencapaian Satu Tahun (Single-Year Achievement) yang menilai prestasi penyelidikan berdasarkan impak dan sitasi bagi tahun terkini.