Eksplorasi linguistik dan hermeneutik terhadap perkataan قلب di dalam Al-Quran - Mohammad Baihaqi, Hasni (UMPSA, 2026)
Gambaran simbolik ini memperlihatkan qalb sebagai pusat tanggungjawab moral dan spiritual manusia dalam al-Quran, dengan cahaya wahyu sebagai petunjuk, bukan representasi literal. Bahasa al-Quran merupakan sebuah lautan makna yang tidak pernah kering untuk diselami, di mana setiap lafaz yang terpilih mengandungi rahsia dan hikmah yang dalam. Antara khazanah leksikalnya yang paling mengagumkan ialah perkataan قلب (qalb) suatu istilah yang memancarkan pertembungan antara dimensi jasmani dan rohani dalam pemikiran Islam. Perkataan ini yang muncul dalam pelbagai bentuk di sepanjang wahyu, bukan sekadar istilah anatomi atau metafora biasa, tetapi merupakan konsep kunci yang merangkum inti pati kemanusiaan dan hubungannya dengan Pencipta. Melalui pendekatan analisis morfologi dan sintaksis yang mendalam, disertai pembacaan hermeneutik yang kritis, kita dapat menyibak lapisan-lapisan makna yang menjadikan قلب (qalb) sebagai pusat graviti spiritual dalam epistemologi Qurani.