UMPSA 24 tahun: memacu kecemerlangan di pentas Asean - Zahiruddin, Mohd Zain; Jamilah Bebe, Mohamad (UMPSA, 2026)
Dalam landskap pendidikan serantau yang semakin kompetitif, Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) tidak sekadar menyertai ASEAN, tetapi membentuknya. Ketika ASEAN memasuki fasa baharu pembangunan serantau, universiti ini menandakan kehadirannya bukan sebagai pemerhati, sebaliknya sebagai rakan strategik pendidikan yang aktif dan berpengaruh. Menjelang ulang tahun ke-24 penubuhannya pada 16 Februari 2026, Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) terus memperkukuh peranannya di pentas ASEAN sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi berteraskan teknologi yang berdaya saing. Pencapaian dan penglibatan aktif universiti di peringkat serantau menjadi saksi kepada kematangan serta kewibawaan UMPSA, yang melangkah dengan azam dan iltizam dalam memacu kecemerlangan merentasi bidang akademik, penyelidikan, inovasi dan kolaborasi strategik, seiring aspirasi nasional serta tuntutan pembangunan serantau.