Rejab datang lagi, bulan mengaudit diri - Nur Faezah, Musthapar (Radio Televisyen Malaysia (RTM), 2025)
Kedatangan 1 Rejab 1447 Hijrah pada tahun 2025/2026 menjadi isyarat awal bahawa bulan Ramadan kian menghampiri. Namun, realitinya wujud perbezaan yang ketara antara mereka yang sekadar menyedari kehadiran bulan Rejab dan mereka yang benar-benar memanfaatkan peluang ini untuk melakukan audit diri serta memperbaiki kelemahan yang ada. Hakikatnya, Rejab bukan sekadar bulan persediaan menuju Ramadan bahkan wajar difahami sebagai bulan muhasabah sosial khususnya apabila masyarakat hari ini berdepan dengan pelbagai krisis nilai yang semakin membimbangkan. Isu rumah tangga yang berpanjangan, keganasan malah kes-kes pembunuhan tragis yang menggemparkan negara menuntut renungan yang lebih mendalam, bukan sekadar simpati sesaat.