Tanah Bekas Bauksit Hilang Subur? - Mohd Yuhyi, Mohd Tadza (Media Mulia Sdn. Bhd., 2025)
Mohd Yuhyi: Perkara ini menarik untuk dibincangkan. Perkara ini hangat diperkatakan dan dibahaskan sekian lama sejak moratorium bauksit dikenakan sekitar 2016. Persoalannya adakah tanah yang terlibat dalam aktiviti perlombongan bauksit menjadi tidak subur? Jawapannya tidaklah 'straight forward'. Bagaimanapun, kesan perlombongan bauksit seumpama di Johor menunjukkan tanaman kelapa sawit tidak menghasilkan buah setelah ditanam melepasi tempoh matang.