Semangat pejuang: Analisis psikologi peserta misi Sumud Flotilla - Norizan, Yusof (2025)
Ketika dunia sering dibaluti rasa tidak peduli, muncul sekelompok manusia yang sanggup mengorbankan keselesaan demi satu misi kemanusiaan. Mereka ialah peserta Misi Sumud Flotilla, yang berlayar menembusi lautan demi membawa mesej solidariti dan bantuan kepada saudara di Gaza. Namun, di sebalik liputan media yang menonjolkan aspek fizikal perjuangan mereka, tersimpan satu sisi yang jarang dibicarakan iaitu aspek psikologi dan semangat juang yang menjadi nadi kekuatan mereka. Aspek inilah yang menjadikan mereka terus kekal dalam perjuangan. Bukan ganjaran kehebatan tetapi kerana kasih sayang yang wujud.