UMPSA memperkukuh jejak global melalui program mobiliti staf di National University of Singapore (NUS) - Masrom, Umi Kalsom (UMPSA, 2025)
Selaras dengan agenda pengantarabangsaan dan usaha untuk memperkukuh jejak global, Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) telah mengambil langkah proaktif dengan menganjurkan program mobiliti staf ke National University of Singapore (NUS). Program strategik ini direka untuk memberi pendedahan antarabangsa kepada staf akademik dan pentadbiran, serta menjadi platform untuk penandaarasan amalan terbaik dalam pengurusan universiti, penyelidikan, dan inovasi. Melalui lawatan ini, delegasi UMPSA bertujuan untuk meneroka peluang kolaborasi, bertukar-tukar pandangan dengan rakan sejawat di NUS, dan menimba ilmu mengenai ekosistem pendidikan tinggi bertaraf dunia. Inisiatif ini dijangka dapat meningkatkan kompetensi staf, memperluas jaringan profesional, dan membuka laluan kepada kerjasama penyelidikan dan akademik yang lebih erat antara kedua-dua institusi, sekaligus menyumbang kepada peningkatan kecemerlangan dan keterlihatan global UMPSA.