Pelajar Kejuruteraan dan kebimbangan terhadap halaman kosong - Nurul Nadia, Muhammad; Rosnani, Ismail; Siti Norzaimalina, Abd Majid (UMPSA, 2025)
Pernahkah anda menatap halaman kosong dengan perasaan cemas, jantung berdegup kencang, tapak tangan berpeluh dan fikiran berbisik, “Ini terlalu sukar. Alangkah bagusnya jika mendapat soalan objektif.” Jika ya, anda bukanlah bersendirian. Bagi kebanyakan pelajar Diploma Kejuruteraan, penulisan esei dalam bahasa Inggeris merupakan satu cabaran besar. Sekumpulan tenaga pengajar bahasa Inggeris daripada Pusat Bahasa Moden (PBM), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) telah mengambil inisiatif untuk meneliti secara mendalam tahap kebimbangan atau kegelisahan yang dialami oleh pelajar dalam penulisan akademik serta meneroka faktor yang menyebabkan kesukaran dalam menterjemahkan pemikiran mereka ke dalam bentuk penulisan.