UMK gondol Piala Sultan Zainal Abidin - Universiti Malaysia Kelantan, HEP (2011)
Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melakar kejutan apabila muncul johan Debat Piala Sultan Zainal Abidin anjuran Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun, Terengganu, baru-baru ini. Kejayaan itu menyaksikan UMK menewaskan pencabar lain, termasuk Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), UiTM Machang, UiTM Dungun, UiTM Pahang dan UiTM Kuala Terengganu. Penasihat Kelab Debat Bahasa Inggeris UMK, Arifuddin Abdullah berkata, pencapaian ini amat membanggakan kerana ia adalah kejayaan pertama universiti itu dalam pertandingan piala berprestij tersebut.