25 pelajar UMK konvoi berbasikal jejak kemerdekaan - Universiti Malaysia Kelantan, HEP (2010)
Sambutan Bulan Kemerdekaan peringkat Universiti Malaysia Kelantan (UMK) tahun ini mencatat kelainan apabila 25 pelajarnya mengadakan konvoi berbasikal sejauh 20 kilometer dalam usaha merakamkan kembali sejarah kemerdekaan negara. Naib Canselor UMK, Prof. Datuk Ir. Dr. Zainai Mohamed yang menyempurnakan majlis pelepasan konvoi itu berkata, program tersebut bertujuan mencetuskan kesedaran di kalangan pelajar tentang kedudukan negeri ini dalam peta sejarah kemerdekaan negara.