UMK,mara lahir graduan ‘Sains Keusahawanan’ - Universiti Malaysia Kelantan, Canselori (2011)
Program Persediaan Keusahawanan Sains (PPKS) yang merupakan kerjasama antara Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA) bakal menjadi program pengajian pra universiti terbaru yang akan melahirkan graduan sains dengan latar belakang kukuh dalam bidang keusahawanan.