Kitab Tib : Riwayat Bertulis Rawatan Tradisional Masyarakat Melayu. - Musa, Nik Yusri; Muhammad, Azhar; Wan Yusoff, Wan Faizah (2017)
Perubatan tradisional merupakan kaedah perawatan penyakit yang paling awal dikenali manusia.Ia merupakan kaedah perawatan yang bergantung kepada alam persekitaran yang wujud bersama dengan perkembangan hidup manusia.Justeru setiap masyarakat dan bangsa mempunyai pengalaman pengubatan tradisional yang tersendiri.Interaksi semulajadi yang berlaku secara damai ini menjadikan manusia cukup menghargai ekosistem yang wujud.Masyarakat melayu silam amat terkenal dengan perawatan mesra alam yang terhasil dari interaksi mereka dengan persekitaran,flora dan fauna.Perawatan tradisional tersebut tercatat dalam manuskrip-manuskrip banyak yang dikenali sebagai kitab tib.Manuskrip-manuskrip tersebut merupakan suatu bentuk riwayat bertulis yang perlu dikaji dan diteliti kembali dalam usaha memahami istilah-istilah yang digunakan dimasa silam untuk difahami generasi kini dan terkemudian.Manuskrip kitab tib ini mewakili masyarakat melayu nusantara keseluruhannya serta melambangkan kegigihan serta keperihatinan mereka terhadap kesihatan dan perawatan penyakit.