Nilai-nilai universal dalam piagam Madinah : peranannya dalam membentuk hubungan kerjasama dalam masyarakat majmuk - Zaleha Embong (2016)
Kestabilan sosiopolitik dalam sesebuah negara bergantung kepada hubungan yang baik dalam masyarakat majmuk.Di Madinah,pelaksanaan Piagam Madinah berjaya membentuk kestabilan sosiopolitik dan ekonomi.Piagam Madinah merupakan perlembagaan bertulis pertama dunia dan berjaya membentuk hubungan kerjasama dalam masyarakat majmuk.Nabi Muhammad SAW selaku pemimpin tertinggi menerapkan nilai-nilai universal dalam pentadbirannya.Kertas kerja ini membincangkan nilai-nilai universal yang dpraktikkan oleh Baginda SAW dalam mengurus masyarakat majmuk.Kertas kerja ini menggunakan kaedah pengumpulan data melalui kajian kepustakaan.Manakala,kaedah analisis kandungan digunakan untuk menganalisis data yang diperoleh.Hasil dapatan mendapati nilai-nilai universal yang terkandung dalam Piagam Madinah berjaya membina hubungan kerjasama dan menyatu padu masyarakat majmuk sehingga menjadi simbol kekuatan kepada Madinah.