Konsep keusahawanan sosial islam : perkaitan amalan beragama dan peningkatan pendapatan - Nur Azuki Yusuff; Adi Syahid Mohd Ali (2014)
Keusahawanan Sosial Islam yang berpaksikan al-Quran dan as-Sunnah perlu berkonsepkan komponen penaungan, pembinaan, sokongan modal dan komponen hasil berkesinambungan agar terbina kelestarian karier usahawannya. Keusahawanan Sosial Islam adalah kerja dakwah oleh manusia sebagai khalifah di muka bumi ini. Berdasarkan pengamatan kajian lepas, wujud perkaitan amalan beragama dan peningkatan pendapatan disebabkan unsur keberkatan janji Allah s.w.t.. Namun, kajian yang dilakukan bersama NGO Yayasan Sejahtera, tiada perkaitan antara peningkatan pendapatan dan amalan beragama. Ini kerana pemberian rezeki Allah s.w.t. kepada makhluknya dalam pelbagai bentuk, seperti rahmat, hikmah, nikmat dan juga terdapat pemberian dalam bentuk istidraj dan ujian kesenangan.