Institusi pondok sebagai penjana intelektual ummah di Kelantan - Rahimin Affandi Abdul Rahim; Nur Azuki Yusuff; Rohani Desa; Norazlina Bt Zakaria; Nor hayati Md. Dahlal (2010)
1. Pondok; institusi pendidikan tertua di Tanah Melayu yang berkembang mengikut keperluan masyarakat/pelajar berpusatkan ketokohan ‘Tok Guru’. Ia berfungsi sebagai medium dan incubator pengajian ilmu Islam bersifat duniawi/ukhrawi dan ‘kilang pemprosesan’ intelektual ummah. 2. Kertas kerja ini berusaha meyakinkan/menegaskan institusi ini sebagai penjana intelektual ummah di Kelantan khususnya. Analisa konsep intelektual Islam - Peranan institusi pondok menjana daya intelektualisme Islam Kelantan - Bagaimana institusi pondok di Kelantan menerapkan elemen intelektualisme