Perpaduan berpaksikan titik kesamaan fungsi pelbagai agama dengan mengambilkira islam sebagai agama rasmi di Malaysia - Nur Azuki Yusuff; Tan Hong Cheng; Kevin Fernandez; Yohan Kurniawan (2016)
Strategi kesepaduan sosial perlu memberi komitmen kesamaan fahaman panduan hidup beragama. Kertas ini mengetengahkan titik kesamaan Fungsionalisme nilai berpaksikan Islam sebagai Agama Rasmi Negara dan acuan peradaban bangsa Malaysia. Semua agama di Malaysia berpegang kepada ‘fungsionalisme’ yang sama iaitu Sokongan ke Arah Perpaduan Keperluan Tadbir Urus yang baik dan kecintaan kepada keamanan. Pendekatan yang difokuskan merujuk kepada kesamaan fungsi berdasarkan ajaran Islam dari sudut menghayati asas hubungan sosial Islam, mematuhi prinsip kebebasan beragama, mengelakkan ekstremisme, cauvanisme dan fanatisme, berdialog secara aman dan bijaksana, menerima bahawa semua manusia dari keturunan yang sama, satu kemanusiaan dan keadilan sejagat, aplikasi adab dan prinsip-prinsip Islam yang mengikat etnik dan agama, seterusnya konsep kejiranan.