Pengajaran Pengalaman Konflik Hubungan Etnik di Malaysia: Sorotan Faktor Berdasarkan Penganalisisan Masyarakat - Nur Azuki Yusuff (2007)
Hubungan etnik dalam masyarakat merupakan suatu fitrah yang menjadi keperluan bersama. Namun sejauhmana kukuh dan eratnya hubungan tersebut perlu dinilai dalam konteks yang pelbagai. Hubungan etnik di Malaysia contohnya perlu dinilai dalam bentuknya perpaduan dan integrasi. Berpandukan pengalaman sejarah, pelbagai dasar dijalankan oleh badan kerajaan dan bukan kerajaan demi mengeratkan ikatan hubungan etnik. Justeru, hakikat yang ingin diketengahkan dalam penulisan ini ialah sorotan beberapa pandangan intelektual pelbagai etnik yang menyatakan pandangan dan penganalisian berdasarkan pengalaman konflik hubungan etnik di Malaysia yang boleh dijadikan sempadan dan iktibar pada masa hadapan.