Penerimaan orang kelainan upaya (OKU): kajian menurut perspektif remaja 1Malaysia - Nur Azuki Yusuff; Yohan Kurniawan (2013)
Penerimaan baik orang kelainan upaya (OKU) oleh remaja 1Malaysia amat perlu terkesan dalam setiap warga Negara dalam usaha memperkasakan sumber manusia OKU. Berdasarkan perspektif mahasiswa universiti, sebilangan besar menerima OKU jika ditakdirkan adalah ahli keluarga mereka, namun tahapnya tidaklah mencapai paras tertinggi penerimaan. Agama pula tidaklah terlalu dominan sebagai penentu aras faktor penerimaan di samping sifat kemanusiaan, kekeluargaan dan jatidiri. Manakala tahap penerimaan remaja terhadap OKU yang ada dalam persekitaran, masyarakat dan kehidupan remaja untuk menjadi teman, rakan pembimbing adalah lebih tinggi berbanding sebagai ahli keluarga. Nampak seolah-olah wujud sikap mementingkan diri. Jelas di sini bahawa masih terdapat konflik penerimaan OKU dalam masyarakat. Faktor agama masih tidak mampu menyokong sepenuhnya penerimaan walaupun itulah kewajarannya. Umumnya usaha meningkatkan penerimaan perlu digiatkan secara kolektif dan bersepadu