Keutamaan penerimaan bahasa berkomunikasi remaja 1Malaysia : adakah Bahasa Melayu (tinggi), Bahasa Inggeris atau selainya - Nur Azuki Yusuff; Siti Bahiyah Saidi; Yohan Kurniawan (2014)
Iklim berkomunikasi Remaja 1Malaysia perlu menggunakan bahasa Melayu Tinggi agar jati diri masyarakat Malaysia dapat dikekalkan, begitu juga jangka hayat bahasa Melayu di samping mencerminkan imej negarawan sejati. Hakikatnya penerimaan bahasa ini belum menepati hak sebenarnya. Begitupun Bahasa Inggeris sering didambakan sebagai bahasa tinggi, namun penerimaannya masih perlu dipersoalkan. Kertas ini mengetengahkan realiti tersebut dengan mengetengahkan ukuran tahap kecaknaan remaja dalam memperjuangkan bahasa jiwa bangsa ini. Hasilnya, perjuangan memartabatkan bahasa Melayu Tinggi agak mengecewakan dan paling secara serius perlu diperjuangkan, Bahasa Slanga dan Dialek sendiri memang berada dibibir remaja 1Malaysia. Bahasa Inggerispun hanya menjadi perantara kepada situasi tertentu sahaja. Justeru, usaha meningkatkan penerimaan Bahasa Melayu Tinggi dan penguasaan Bahasa Inggeris perlu digiatkan secara kolektif dan bersepadu.